La CNT-AIT de Fraga i lo Centre d’Estudis Llibertaris José Alberola organitzen la presentació del llibre "Víctimes en so de pau". L’acte, en el qual comptaran amb la presència de l'autor, Àlex Romaguera, està obert a totes les persones interessades. Serà aquest dissabte, 12 de novembre, a les 18.30 hores a la Sala Aurora, al carrer San Quintín, passatge, 9 de la capital del Baix Cinca.
Àlex Romaguera és periodista especialitzat en moviments socials i en temes vinculats a la lluita pels drets humans i la memòria històrica. En 2021, va publicar "Víctimes en so de pau" amb l’editorial Pagès Editors (2021), un llibre amb entrevistes a persones que han patit la violència política a l’Estat espanyol, que es converteix en una valenta crònica de lluita per la veritat, contra el silenci, la injustícia i la impunitat.
Per a construir "Víctimes en so de pau", Romaguera ha parlat amb familiars de quinze d'aquestes víctimes d’ETA, dels GAL i de grupuscles de l’extrema dreta: Salvador Puig Antich, Romualdo Barroso, Agustín Rueda, Germán Rodriguez, Yolanda González, Juan Manuel García Cordero, Joxi Zabala, Luisa Ramírez Calanda, Guillem Agulló i Salvador, Joseba Goikoetxea, Fernando Buesa, Ernest Lluch, Daniel Paz Manjón, Àngel Berrueta y Carlos Javier Palomino Muñoz.
"A l'Estat espanyol hi ha víctimes de la violència política no reconegudes i víctimes reconegudes que no ho són. Hi ha una perversió brutal en això. En alguns casos es consideren supervivents, però reclamen ser reconegudes com a víctimes de forma jurídica: reconeixement de l’Estat i també ajudes econòmiques per superar la situació que han patit. Hi ha casuístiques de la llei de víctimes que deixen fora a molta gent, però el gran forat és l’exclusió de les víctimes a les mans de les forces de seguretat de l’Estat", explica Romaguera en una entrevista publicada amb La Directa al gener d'enguany.
Víctimes en so de pau
En els darrers cinquanta anys s’ha produït a l’Estat espanyol un miler llarg d’assassinats per raons polítiques. La majoria d’aquestes morts han estat causades per ETA, els GRAPO i altres grups de signe divers, si bé una gran quantitat han correspost als aparells de l’Estat o organitzacions que han actuat en el marc de la guerra bruta, tant a les acaballes del franquisme, els set anys de l’anomenada Transició a la democràcia com a l’actual període iniciat arran dels Pactes de la Moncloa. També els atemptats gihadistes de 1995, 2004 i 2017, i els assassinats comesos per bandes feixistes o individus que operaven per lliure, han deixat un panorama devastador que ha dut la societat a normalitzar el crim com a part inherent de la vida col•lectiva. A més de les víctimes mortals, aquests episodis han causat un retaule de víctimes indirectes: els seus familiars.
Els testimonis recollits en aquest llibre ens parlen del periple viscut, però també del procés que els ha dut a implicar-se en iniciatives a favor de la veritat, la justícia i la reparació. Constitueixen un exemple d’apoderament i coratge, alhora que un mirall perquè la societat faci memòria i no oblidi el que ha significat la violència a l’Estat espanyol des del Tardofranquisme fins a l’actualitat.
A través del relat serè, punyent i a voltes colpidor, ens apropem a la necessitat de treballar per una societat més humana on cap drama similar no torni a ocórrer mai més. Aquest llibre dona veu a les víctimes de la violència afectades per l’assassinat dels seus parents en períodes tan dispars com el tardofranquisme, la Transició o l’actual etapa democràtica. Hi trobem familiars de vìctimes d’ETA, els GAL, els grups feixistes o la massacre gihadista.
Àlex Romaguera

A més de la crònica i el reportatge, Àlex Romaguera i Vendrell (Barcelona, 1970) ha desenvolupat el gènere de l’entrevista, amb centenars realitzades a persones reconegudes per la seva trajectòria vital o que participen en experiències transformadores. Durant la seva activitat professional ha estat redactor del setmanari El Triangle i col•laborador de les revistes Illacrua, El Temps, el diari basc Gara i la revista Directa, on coordina a la secció d’entrevistes Indirecta. L’any 2017 va publicar, juntament amb l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, l’obra "Llums i Taquígrafs: Atles de la corrupció als Països Catalans", en la qual es cartografia el fenomen de la corrupció política durant l’actual etapa democràtica.