#RepúblicaCAT  Mundo

Un jutjat determina que es van vulnera els drets fonamentals d’Anna Gabriel a Gasteiz

El jutjat de la Ciutat basca considera que es va vulnera “el dret fonamental de reunió i de llibertat d'expressió” d’Anna Gabriel. La CUP considera que la sentencia reconeix que “en un sistema que es pretengui democràtic ha de prevaldre sempre l'exercici dels drets i llibertats més fonamentals”.
| 14 septiembre, 2018 17.09
Un jutjat determina que es van vulnera els drets fonamentals d’Anna Gabriel a Gasteiz
Foto: Anna Gabriel

El Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de Gasteiz ha notificat aquest matí la Sentència que resol la demanda interposada per la Delegació del Govern espanyol a Gasteiz que va donar lloc a la suspensió d’un acte d’Anna Gabriel el passat 15 de setembre del 2017 a la mateixa ciutat, en motiu de la campanya pel Referèndum.

En aquell moment la petició de suspensió de la Delegació del Govern espanyol va ser atesa pel Jutjat com a mesura cautelar fet que va provocar la suspensió de l’acte en el transcurs del mateix amb l’entrada de la Guàrdia Urbana de la ciutat i la interrupció de l’acte. Per donar cobertura a aquesta suspensió es va formalitzar el procediment contenciós administratiu en què figuraven com a actors l’Advocacia de l’Estat actuant en nom del govern espanyol i com a demandats l’Ajuntament de Gasteiz i Anna Gabriel i Sabaté. El debat que s’ha resolt en aquest procediment era si l’autorització de l’acte era o no era conforme a dret.

L’Ajuntament de Vitòria va optar per demanar que no es dictés sentència perquè l’acte ja s’havia suspès i la representació de l’Anna Gabriel, exercida pel també diputat en la passada legislatura Benet Salellas, va demanar que s’entrés en el fons del debat i que es valorés que estaven en joc drets fonamentals bàsics de participació política, reunió i llibertat d’expressió.

Ara la sentència dóna la raó a Anna Gabriel i desestima el recurs interposat pel govern espanyol, condemnant-lo a més a pagar totes les costes causades.

El jutjat argumenta en una extensa sentència de 25 pàgines que “no era un acte de campanya electoral, perquè el referèndum estava suspès i perquè Gasteiz no és Catalunya”.

A més considera que “el dret fonamental de reunió i de llibertat d’expressió, igual que el pluralisme polític, són essencials i prioritaris en una societat democràtica”.

Afegeiz que “no li correspon a l’Ajuntament controlar el contingut polític o partidista dels actes que se celebren”.

Determina tambié que “el concepte de ‘neutralitat’ com l’entén la delegació del govern espanyol és contrari als principis bàsics d’una democràcia deliberative”.

La CUP-CC ha valorat molt positivament la sentència perquè “suposa precisament reconèixer que en un sistema que es pretengui democràtic ha de prevaldre sempre l’exercici dels drets i llibertats més fonamentals i suposa també reconèixer l’ambient de vulneració massiva de drets que vam viure els catalans i catalanes en les setmanes prèvies a l’1 d’octubre”.

14 septiembre, 2018

Autor/Autora


Flickr
Twitter
Facebook

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

CERRAR